logo_hantverk

Pressklipp om mina festkläder

Under ett antal år drev jag en egen syateljé - specialiserad på festkläder - där jag huvudsakligen skapade "coutureplagg", dvs plagg som tillverkas enligt en viss process för en enda kund. Processen inleddes med ett möte mellan mig och kunden där vi gick igenom vilket sammanhang plagget skulle bäras och vilka material och färger som bäst lämpade sig för den överenskomna modellen. Därefter ritade jag upp en skiss av plagget som jag presenterade för kunden. Vi gick igenom skissen och eventuella justeringar diskuterades. Jag mätte upp kunden för att ha alla mått som var relevanta för det överenskomna modellen.

 

Nästa steg var att jag ritade ett mönster utifrån skissen, och därefter sydde upp modellen i ett enklare bomullstyg - detta kallas att göra en "toile". Toilen är oerhört viktig. Här anpassas den skissade modellen till kunden genom in- och uttagningar och linjerna justeras in i minsta detalj.

 

När toilen var helt klar sydde jag upp plagget och kunden kom på minst två, eller fler, provningar. Jag har sytt ett stort antal brud- och frackklänningar och även skapat cocktailklänningar och tävlingsdanskläder. På många av dessa klänningar har jag sytt fast pärlor, paljetter eller handgjorda blommor.

Hösten 1993 hade Svensk Damtidning ett uppslag från det bröllop jag sytt brudklänningen till.

Sommaren 1991 ordnade jag och några andra en modevisning. Tidningen "Hänt i veckan" publicerade ett uppslag från visningen där fyra av plaggen var mina. Klicka på bilden.

Sommaren 1992 fanns två av mina couture-klänningar med i Hänt i veckan

Torsdagen den 2 mars 1989 var det dags för min alldeles egna mode-visning. På Grand Hotel (i Lund) visade jag både kläder uppsydda för visningen och couture-kläder.

Strax före jul 1989 fanns två av min plagg med i Hänt i veckan - en couture-jacka i thaisiden jag sytt upp till en kund, och en axelbands-lös cocktailklänning i sammet och svartprickig tyll.

Söndagen den 19 mars 1989 hade tidningen Arbetet en helsida om min modevisning.

Nordvästra Skånes tidningar (NST) skrev den 17 december 1989 en stor artikel om mig och mitt klädskapande.

Här är själva artikeln i NST.